Restorano apšvietimas – kaip turėtų atrodyti?
Komercinėse patalpose reikalingas tobulas apšvietimas, kad darbuotojams būtų sudarytos tinkamos sąlygos pagal sveikatos ir saugos taisykles. Teisingas šviestuvų ir šviesos šaltinių pasirinkimas taip pat gali būti itin svarbus dėl estetinių priežasčių tose erdvėse, kur svečiai yra laukiami, pavyzdžiui, restoranuose, į kuriuos norėtume atkreipti dėmesį šiandienos tekste. Kaip turėtų atrodyti restorano apšvietimas? Kokie šviestuvai yra būtini ar veiktų geriausiai? Ar verta atkreipti dėmesį į LED šviesos šaltinius? Apie visa tai parašysime toliau.
Restorano apšvietimas – pagrindinė informacija apie restoranui reikalingus šviestuvus
Restoranuose naudojami įvairių tipų šviestuvai. Šviestuvai yra būtini ypač svečiams skirtoje vietoje – aplink barą, prie stalų ir bendro naudojimo patalpose, pvz. prieangyje, koridoriuose.
Reikėtų nepamiršti apie optimaliai suplanuotą apšvietimą sasndėliuose ir virtuvėje. Būtent dėl teisingai parinktų šviesos šaltinių virtuvėje darbas tampa lengvesnis ir daug patogesnis. Gastronominės įstaigos apšvietimas turi atitikti keletą reikalavimų, susijusių su taikomomis taisyklėmis, ypač LST EN 12464-1:2011 standartu, dėl patalpų darbo vietų apšvietimo, be abejo, ir maitinimo įstaigoje. Joje pateikiama informacija, kad šviesos intensyvumas virtuvėje turi būti bent 500lx ar didesnis, atsižvelgiant į stendų pobūdį. Tačiau tose vietose, kur valgoma, turėtų būti laikoma mažiausiai 200 liuksų, o tai suteikia visišką komfortą ir laisvę. Tinkamų apšvietimo sąlygų išlaikymas turi įtakos ne tik restorano funkcionalumui ir estetikai.
Tinkamai suderinti šviestuvai taip pat padidina darbuotojų ir restorano svečių saugumą.
Populiarios „HoReCa“ pramonės lempos – kuo reikia išskirti apšvietimo produktus restorano interjerui?
Restorano apšvietimo šviestuvai turėtų turėti keletą savybių. Kaip jau minėjome, šviesos intensyvumas atskirose zonose yra nepaprastai svarbus. Bet ar tai vienintelis klausimas?
Visi gastronomijos šviestuvai, įskaitant restoranus ir kavines, turėtų būti ypač patvarūs ir atsparūs pažeidimams. Dažniausiai šios rūšies gaminiai gaminami iš kietų medžiagų, ypač metalų ir plastikų.
Virtuvėje, ypač padidėjusio drėgnumo zonoje yra tiesioginė rizika užlieti šviestuvą vandeniu, todėl turėtų būti dedami tik šviestuvai, turintys aukštą IP apsaugos koeficientą, o tai sumažina elektros smūgio riziką. Tokios lempos taip pat turi būti pagamintos iš visiškai atsparių korozijai medžiagų.
Negalima paneigti, kad restorano apšvietimas taip pat turėtų būti ekonomiškas. Todėl nenuostabu, kad daugelis restoranų noriai renkasi modelius su LED lemputėmis arba ilgalaikius, integruotus LED šviesos šaltinius. LED technologija yra galimybė sumažinti elektros sąnaudas, išlaikant optimalų apšvietimo lygį kiekvienoje erdvėje. Dėl to galima optimizuoti išlaidas ir patalpose sukurti tinkamą atmosferą, kuri pritrauktų naujų svečių. Nepamirškime ir sanitarinių sumetimų. Bet kokia restorano apšvietimo lempa turi būti paprasta, kad būtų švari. Tai reglamentuoja pagrindiniai saugos aspektai.
Kaip pasirinkti restorano apšvietimą – vidaus ir lauko šviestuvai
Restorano apšvietimas pirmiausia siejamas su šviestuvais, kurie dedami svečių kambariuose ir bendroje erdvėje – koridoriuose ar tualetuose. Žinoma, ne mažiau svarbu yra sandėlio ir virtuvės, t.y. vietų, kuriose plaka kiekvieno restorano širdis, apšvietimas. Be įvairių interjero šviestuvų, taip pat būtina tinkamai suplanuoti išorinį apšvietimą, ant pastato fasado ir terasose. Taip yra todėl, kad tai daro įtaką patalpų nuotaikai ir sugeba pritraukti naujų klientų, einančių pro šalį.
Šiuolaikiniai restoranų įrenginiai – patalpose pakabinami šviestuvai ir sieniniai šviestuvai
Kokio tipo šviestuvai įmontuojami restoranuose? Paprastai įrengiamas bendras apšvietimas, t.y. praktiški lubų ar pakabinamieji sprendimai, stiliaus, suderinto su visa patalpų įranga. Galite rinktis modernius, klasikinius ar retro modelius.
Be to, būtina apšviesti ir pačius stalus. Tam naudojamos mažos pakabinamos lempos arba sieninės lempos, pageidautina su galimybe reguliuoti šviesos kritimo kampą.
Kokie šviestuvai turėtų atsirasti virtuvėse ir galiniame kambaryje? Koridoriuose ir sandėliuose ypatingas dėmesys skiriamas naudojimo patogumui. Todėl juose yra sumontuoti lubiniai šviestuvai (praktiškos plafonai arba amstrongo panelės), suteikiančios daug šviesos ir neužimančios vertingos vietos. Virtuvėje naudinga tolygiai apšviesti darbo vietą. Tai vėlgi gali būti pakabinamas modelis arba praktiški ant bėgių pritvirtinti prožektoriai (taip pat dirbantys su LED šviesos šaltiniais).
Madingi ir populiarūs restoranų apšvietimo šviestuvai
Visi restorano apšvietimo įrenginiai turėtų būti pagaminti tokiu stiliumi, kuris tinka bendram išdėstymui ir akcentuoja kitus dekoro elementus. Be to, švestuvas visada turi būti saugus ir funkcionalus, atitinkanti griežtus standartus, nustatytus gastronomijai pagal Lietuvos įstatymų nuostatas. Todėl patalpoms apšviesti verta naudoti patvarius ir tvirtus šviestuvus su energiją taupančiais LED šviesos šaltiniais. Taip sukuriamas patogus ir modernus interjeras, draugiškas kasdieniams darbams ir tenkinantis net labai reiklių svečių reikalavimus.